woensdag 31 juli 2019

Onwaarschijnlijke claim

Brat,

Heb jij dat ook. Dat als je iets leest met cijfertjes dat je het gaat narekenen. Stomme vraag, realiseer ik me nu, want je hebt mij laatst uitgebreid verteld dat je naar aanleiding van de jongste aardscheerder de verhoudingen gevisualiseerd had in je huiskamer. Wellicht kun je dat nog in een post met onze lezertjes delen.

Maar ik werd getriggerd door dit bericht waaruit blijkt dat Ethiopië het wereldrecord bomen aanplanten probeert te verbeteren.

365 miljoen bomen in 12 uur ? En even verderop 'honderdduizenden vrijwilligers al 2,6 miljard bomen hebben geplant'? Even rekenen dacht ik.
Als we uit gaan van 100.000 mensen die 365 miljoen bomen planten in 12 uur dat betekend dat 1 vrijwilliger 3650 bomen moet planten in 12 uur. Dat is ongeveer elke 12 seconden 1 boom en dat dan 12 uur non stop. Dat vind ik onwaarschijnlijk. Zelfs bij 500.000 vrijwilligers kom ik op het onwaarschijnlijke 12 uur lang elke minuut één boom planten. Al zouden de bomen nog maar zo groot zijn als een grasspriet lijkt me dat nog zwaar werk, zeker in die Afrikaanse hitte. En zinloos want het duurt dan jaren voordat die boom enig formaat heeft.

brat.

3 opmerkingen:

  1. eens met je observatie dat zulks niet kan.
    Echter ik had praktisch dezelfde analyse al gelezen in de krant.

    Plagiaat lijkt me niks voor jou.
    Maar het is wel opmerkelijk.

    Ciao, Brat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou, om jou, brat dan een plezier te doen, plus alle lezers:

    Hier informatie over die aardscheerder van twee weken terug.
    Stel de aarde is een bol van 1,3 m doorsnede (ofwel, ik hanteer een schaal waarin 1 cm = 100 km).
    De maan staat dan op 34 meter afstand. De zon op 1,5 km afstand.
    De geostationaire baan, dat is de virtuele schil waarin de omloopsnelheid gelijk is aan de draaisnelheid van de aarde waardoor de satellieten die zich daar bevinden, boven dezelfde plek op aarde blijven hangen - mits ze de goede kant opdraaien uiteraard) ligt op 3,5 m afstand. Het ISS draait op 4 cm hoogte. De dampkring begint net daaronder. En de ballistische lange afstandsraketten van Kim Jong Un komen tot zo'n 40 cm hoogte.

    Tot zover het beeld van onze planeet met al het menselijk gekrioel erop.

    Een aardscheerder van zeg 100x100x100 m3 (daar ging het laatst over) is in onze schaal dus een miniem korreltje van 0,01x0,01x0,01 mm3, dat tussen onze vingers onvoelbaar zou zijn, denk ik. Maar bij een treffer op aarde vaagt hij wel de hele randstad weg van zeg 50x50 km2ofwel op schaal 0,5x0,5 cm2.
    Maar nu nog iets over andere aardscheerders. Mijn eerste kennis van dit fenomeen dateert uit 1987. In de krant stond toen dat astrologen een rots van zeg 5x5x5 km3 hadden gezien dat 'vrij dicht' langs de aarde scheerde; maar ze zagen hem pas zeven uren nadat hij het meest nabijgelegen punt had gepasseerd. Slaat zo'n geval in op aarde dan doet het er niet echt toe of hij land of water raakt. De oceanen zullen grotendeels leegkoken. Toch hebben we het, op schaal, over een brokje van 0,5x0,5x0,5 mm3, zeg dus een zandkorrel. De kinetische energie wordt geabsorbeerd door de buitenkant van de aarde en de dampkring, met een mega effect op ons. Maar de aarde zelf merkt er weinig van: dat is immers een bol van 1,3 m doorsnede. Die raakt niet uit koers of zo.

    Brat

    BeantwoordenVerwijderen