Nou Brat,
Biden is nu officieel de President-Elect. Hij heeft inderdaad de benodigde 270 kiesmannen achter zich. Sterker, gewoon de 306 waar hij recht op heeft, geen faithless electors. Gelukkig maar.
Overigens ergens verborgen in de vele nieuwsberichten vond ik dit: The National Popular Vote Interstate Compact. Dat is een overeenkomst die de staten van de VS kunnen afsluiten, en een aantal heeft dat al gedaan. Het houdt in dat zo'n staat zich verplicht om haar kiesmannen toe te wijzen aan de winnaar van de popular vote bij presidentsverkiezingen.
Ik kan het hier wel helemaal gaan uitleggen maar de juiste links plaatsen leek me makkelijker.
Klik hier voor NL versie Wikipedia
klik hier voor Engelse versie Wikipedia uitgebreider dan NL versie maar in het Engels
En hier voor een uitleg Youtube filmpje
Nou vooruit kleine toevoeging mijnerzijds. Ik zie het nog niet 1-2-3 gebeuren omdat de Republikeinen dit natuurlijk nooit willen en zolang er genoeg staten zijn met een republikeins Volksvertegenwoordiging of senaat (volgens mij hebben alle staten een volksvertegenwoordiging en een senaat zoals ook federaal er een huis van afgevaardigden en een senaat is), gaat die staat natuurlijk niet akkoord met bovenstaande overeenkomst.
Maar toch er zijn al tiental staten die het ondertekend hebben. Toch aardig.
Enfin ik dacht ik laat het je even weten.
Groet brat
Ik wist dit allemaal niet, dank voor je post.
BeantwoordenVerwijderenIk zit een beetje te broeden op wat ik ervan vind.
Het kiesmannen stelsel lijkt voor ons heel raar en weinig democratisch, maar als je het naar EU verplaatst, dan snap ik het opeens veel beter. Stel je voor dat Guy Verhofstadt zijn zin krijgt en er een VSEU ontstaat. Dan wil je als kleine maar belangrijke staat NL, een van de grondleggers, dat je hoeveelheid zeggenschap vastligt en niet afhankelijk is van hoeveel kinderen er in Polen of Italië geboren worden. Dus je krijgt een verdeling van kiesmannen op basis van historische gronden, waarmee vastligt hoeveel jij als NL tegenover IT of PO te zeggen hebt. NL zou zomaar een swingstate met relatief weinig stemmers kunnen zijn. Stel nu dat bij een verkiezing ons volk zich duidelijk uitspreekt voor een serieuze president, zeg Merkel, maar Zuid Europa voor zeg Berlusconi kiest, dan zou NL als zij aan zo'n contract vastzit, zijn kiesmannen toch aan Berlusconi moeten afstaan, als die de popular vote heeft gewonnen. Ga dat maar eens uitleggen aan je thuisbasis. Dat zie ik Rutte nog niet doen.
Nee, voor kleine swingstates is dit niet aantrekkelijk.
ik zou zeggen: duidelijk kiezen voor één systeem, en daar dan ook aan vasthouden, en niet gaan vervlechten met andere systemen, daar komt alleen maar herrie van.