maandag 10 mei 2021

Naschokken

 Brat

Lees jij ook al die berichten over hoe de Brexit toch slecht uitpakt voor een hoop partijen ? Zo uit mijn blote hoofd: ik las dit weekeinde over een tapijten producerende gemeente in oost Nederland die balen van de ongelofelijke hoeveelheid extra administratie voor de uitvoer naar vloerkleedminnend Verenigd Koninkrijk. 'Uitiendelijk gaan de Britten ervoor betalen' was de conclusie van een tapijtenboer.

De bijnazeeslag rond Jersey tussen de Fransen en de Britten (Engelsen?) kan je ook niet ontgaan zijn.

En nu wil Nicola Sturgeon van de SNP na hun overwinning (op 1 zetel na absolute meerderheid) weer een referendum over de Schotse onafhankelijkheid, reden Brexit. klik 

Je zou ze het gunnen. Maar Johnson ziet zo'n referendum niet zitten. Maar volgens mij is dat helemaal niet nodig. De hoofdreden waarom de SNP weer een referendum wil is dus die Brexit, ze willen weer een onderdeel worden van de EU. Laat ze gewoon onder dezelfde regels vallen als Noord-Ierland. Kortom de regels van de EU gelden ook in Schotland en de controle op goederen e.d. is dus op de grens tussen Schotland en Engeland. Als zoiets kan gelden voor het ene landsdeel in het VK (Noord-Ierland) dan kan het ook gelden voor een ander landsdeel. Er is immers een precedent geschapen. Zou het niet leuk zijn als Sturgeon dat voorstelt aan Johnson ?


brat



3 opmerkingen:

  1. Dag brat. Fijn om je post te lezen. uiteraard volg ik Brexit.
    Wat betreft je laatste alinea: het van toepassing verklaren op Schotland van de regels die gelden voor Noord-Ierland is niet aan de orde aangezien Schotland nergens een landgrens deelt met de EU. Dat is wel het geval op het Ierse eiland.
    Maar stel dat Schotland van een van zijn vele eilandjes de helft afstaat aan, zeg bijvoorbeeld, Denemarken, of beter nog Nederland (aangezien de Denen wel EU lid zijn maar hun eigen munteenheid hebben behouden) dan is er dus wel een landgrens met de EU, en zou Schotland, net als Noord-Ierland, een soepele (fiscale) grensovergang kunnen verlangen. Hoewel ik me afvraag hoe soepel die grens is: de administratieve last gebeurt namelijk in de kantoren in het achterland. Er is geen fysieke douane aan de grens maar wel een boekhoudkundige, administratieve en electronische douane elders.
    Nee ik denk dat eerst de pijn gevoeld moet worden. Echt gevoeld. Tapijten, vissers, energie op de Kanaaleilandemn, etc. Pas over twee of drie jaar gaan ze het echt voelen. Wanneer het Pond Sterling ordegrootte nog zo'n 0,8 Euro waard is. Dan komt er een Britse premier op zijn knieën vragen om weer te mogen toetreden. En dan zullen we ze, ondermeer vanwege de bevrijding van Europa in 1944/1945, omhelzen en weer welkom heten.
    Dat is mijn kijk op de zaak en daarmee zul je het wat mij betreft moeten doen. Brat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er is nu, in de tweede week van juni, opnieuw een naschok. Het lijkt erop dat het VK de grens tussen Noord-Ierland en Ierland gebruikt om Britse goederen de EU binnen te smokkelen. Eigenlijk is dat wel aardig nieuws: het toont aan dat de Britten zelf nu al last ervaren van de Brexit en die proberen te omzeilen. Terecht reageert de EU verontwaardigd. Maar ik hoop dat ze slim genoeg zijn om tegelijkertijd in het vuistje te lachen. Echt veel goederen kunnen het nooit zijn, dat valt meteen op. Mijn advies aan de EU: laat die Britten oogluikend een klein beetje invoeren buiten de regels om, en verzamel het bewijs daarvan. Dan kan je ze op het gewenste moment ermee om de oren slaan.
    Verder hoop ik dat als volgende stap Schotland zich afscheidt van het VK. Dat charme-offensief van William en Kate is doorzichtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het begint nu langzaam tot mij door te dringen dat de titel Naschokken aanduidt, of voorspet, dat jouw inbreng in deze blog wel eens ten einde kan zijn gekomen... Dit waren jouw naschokken.
    Jammer hoor.

    BeantwoordenVerwijderen