dinsdag 14 mei 2019

(ex)Boekenwurm

Hai Brat,

ten eerste mijn complimenten en dank voor het nog enigszins leefbaar levend houden van ons op sterven na dood zijnde broederblog.
Ik ben weinig geïnspireerd de laatste tijd en ik geef eerlijk toe, jij heb de afgelopen weken (veel) vaker gepost dan ik, dus daarvoor dank.

On topic nu.


Vroeger las ik alles wat los en vast zat. Ik kan me zelfs herinneren dat ik na mijn eindexamen middelbare school ongeveer elke dag naar de bibliotheek ging om boeken te halen. Meestal SF en of Fantasy flut maar toch ik las zeker een boek per dag.
Otets maakte zich daar (uiteraard) zorgen over, die vond dat ik de realiteit ontvluchtte. Wellicht had hij gelijk, maar dat was vast niet voor niets, denk ik nu in retrospectief.

Enfin, als student wilde ik het iets serieuzer aanpakken en verplichtte mijzelf om geregeld een 'goed boek' te kopen. In mijn boekenkast staan nog vele werken aangeschaft in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. (Anna Blaman, Herman Hesse, Simon Vestdijk  etc..)

Toch verwaterde dat voornemen, en in een poging dat weer schwung te geven heb ik samen met 2 vrienden een boekenclubje opgericht. Dat was begin jaren 90, dus al meer dan 25 jaar geleden. Wij pakten het serieus aan. Niet alleen moest je om de beurt een boek voorstellen, maar dan ook  recensies en dergelijke leveren. Let wel, dit was in het pre-internet tijdperk. Even googelen was er nog niet bij. En om de kosten te drukken leende je zo'n boek dan vaak van de bibliotheek (alwaar je dan ook de recensies trachtte te scoren). En het moest Nederlandse literatuur zijn.

Het boekenclubje bestaat nog steeds, maar we hebben vaker wel dan niet het boek gelezen, kletsen tijdens het eten over alles en nog wat, (we hebben allemaal in de afgelopen tijd behoorlijke gezinsuitbreiding met bijbehorend lief en leed gehad (de kleinste uitbreiding bij mij van vrijgezel naar samenwonend), dus er is stof genoeg tot bijpraten), om vervolgens na het toetje (we eten ook bij elkaar) te vragen, wie heeft het boek gelezen ? Maar het lezen werd minder de laatste jaren.

Ik heb een ereader gekocht (2012) en een illegale database met een kleine 10000 boeken gedownload (dat mocht nog downloaden, uploaden niet).

En toen ging het mis.

De schier oneindige hoeveelheid boeken direct tot mijn beschikking maakte dat ik boeken niet meer uitlas. Ik grasduinde slechts.
Maar ook het streamen van serie's wat de laatste jaren mogelijk is geworden maken dat ik minder lees.
Het hele vermaakspectrum is vervluchtigd verschoven, verstrooid, gedivergeerd of vervaagd.

Dus ik heb me weer eens iets voorgenomen. Ik koop weer boeken, zij het digitaal en ik probeer ze uit te lezen. Ik doe daar echt een serieuze poging toe.

Met positief resultaat.
Hieronder zet ik een lijstje van boeken die ik afgelopen 2 maanden heb gelezen, maar los daarvan ik lees weer. En ik merk dat ik dat prettig vind.

Gelezen sinds maart:

Norwegian Wood: Haruki Murakami
Moord op de moestuin: Nicolien Mizee
Normale Mensen: Sally Rooney
1q84 (alle 3 de delen): Haruki Murakami
Kafka op het strand: Haruki Murakami
en ben nu bezig met Otmar's zonen van Peter Buwalda

op wenslijst staat Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeiffer.

Geen boek per dag maar toch een redelijke score.

brat

7 opmerkingen:

  1. Je hebt het ex tussen haken, maar wat mij betreft had dat in zijn geheel weggelaten kunnen worden. (Wie dit niet volgt: het slaat terug op de titel van de brat-post).
    Verders doe je jezelf tekort qua gezinsuitbreiding: er zijn immers de nodige cavia's bijgekomen (en sommige ook weer heengegaan, naar de eeuwige jachtvelden. Ik weet trouwens niet of dat voor een cavia nou een hemel of een hel is).
    Ik heb mijn ega het moestuin boek gegeven, als stimulatie om de slakken te gaan vangen (en vermoorden uiteraard).

    Brat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Overigens, in de eerste zin van je post: waar 'leefbaar' staat, moet naar mijn smaak 'levend' staan.
    Ciao. B.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En je opmerking op ongeveer 2/3: 'het hele vermaakspectrum is vervluchtigd': ik snap wat je bedoelt, maar of een spectrum nou kan vervluchtigen? Een spectrum is een bandbreedte. Ik zou zeggen: verschoven (richting andere, vluchtigere tijdsbestedingen). Of: verstrooid. eventueel: gedivergeerd. Desnoods: vervaagd. Maar vervluchtigd: nee.
    Enfin, het roept wel ideeën bij me op voor een volgende post.
    ChemBrat

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Misschien kun je je boekenclubvrienden volgers laten worden van deze blog, dat is qua hoeveelheid best te behappen en dan hebben jullie ook een literair gespreksonderwerp elke keer. En wij krijgen via hun commentaar ook nog eens extra feedback.

    BeantwoordenVerwijderen