donderdag 5 september 2019

Fokke en Sukke hebben gelijk

Ha brat. Even over de Brexit. De cartoon van Fokke en Sukke hiernaast is erg goed. Ze vergelijken Brexit met een netflix-serie met steeds exotischere en onwaarschijnlijkere kronkels.

Maar let op: Fictie bijt Werkelijkheid vandaag en morgen keihard in de staart, nu de Benn-bill in het Hogerhuis aan de orde komt. Waarbij onder andere de conservatief Michael Dobbs mede zal beslissen hoe verder. Deze Michael Dobbs is namelijk ook de schrijver van de House of Cards boeken. Die vormden eerst de basis voor een engelse TV-serie, en daarna voor de netflix-serie House of Cards over de Amerikaanse politiek. Waarbij Dobbs executive producer was. Kortom, de schrijver/producer van een van 's werelds meest populaire series gaat nu in het echt bepalen (samen met anderen) hoe het verder gaat met de UK in de Brexit-saga.
Wat ook spannend is trouwens, is de aankondiging van banneling Philip Hammond (een van de conservatieven die uit de fractie is gezet, tot voor kort minister van Financiën) dat Boris Johnson  zich kan voorbereiden op het gevecht van zijn leven. Want Hammond is niet van plan om met stille trom te vertrekken.
Johnson, die op zijn werkkamer in Downingstreet 10 een aftelklok heeft staan die aftelt tot 31 oktober, zal deze nu misschien weer stil moeten zetten. Al hoop ik dat een van de EU leiders er geen zin meer in heeft, en opnieuw uitstel afwijst. Macron doet dat wellicht.
Ik zou wel eens willen weten wat Johnson nu denkt, en vooral ook, hoe hij zich nu voelt.

Brat.

1 opmerking:

  1. Ja het bennen spannende tijden.
    Ik snap sowieso de tactiek van Boris niet, maar ben daar vast de enige niet in. Wel schokkend om te lezen hoe bot ze omgaan met hun eigen parlementariërs. Zie dit artikel in de NRC. Iemand na meer dan twintig jaar eruit zetten en dat niet eens tegen hem durven te zeggen !! Tss.

    Leuk dat feitje over Dobbs, schrijver van de boeken waarop house of cards is gebaseerd. En ter volledigheid hier de link naar de info over het gevecht van zijn leven van Hammond.

    Maar ik hoop toch echt dat volgende gebeurd.
    1 Dat Borissie gedwongen wordt om uitstel te vragen, en dat er verkiezingen komen in VK
    2 Dat EU het uitstel verleent met deze vermelding. 'Dit is de laatste keer dat er uitstel komt. We accepteren alleen nog een keuze van A No Deal (omdat we dat niet kunnen blokkeren), B de Deal zoals gemaakt met May of C intrekking van artikel 50. En we adviseren u om die keuze's via een referendum aan het britse volk voor te leggen.'

    Dat laatste snap ik dus echt niet, dat er zoveel weerstand is voor een tweede referendum. Beide traditionele partijen worden erdoor verscheurd, maak het besluit wel of geen Brexit dan los van partij politiek. Laat het Britse volk dan zelf beslissen wat ze willen. Middels getrapte referenda omdat er 3 keuze's zijn (Deal, no deal, geen brexit).Dus als er geen absolute meerderheid is voor 1 van de 3 keuze's dan een tweede stemronde tussen de keuze's die bij de eerste ronde de meeste stemmen kregen. (zoals de Franse presidentsverkiezingen)
    Groet
    brat

    BeantwoordenVerwijderen