dinsdag 11 december 2018

Ski Skiet'n

Hai Brat,

afgelopen weekeinde was een grijs weekeinde, echt binnen blijf weer.
Ik ben weer vrij zoals je weet en dan moet je jezelf zien te vermaken. Sport kijken is dan altijd een goede optie. En zeker in de winter want ik ben de laatste jaren helemaal fan geworden van Biatlon.
Of te wel Ski Skiet'n zoals we dat hier in huis noemen.

De eerste keer dat ik het bewust zag was bij de olympische spelen van Vancouver, volgens mij was ik wat ziekig en lag ik toen de hele dag winterspelen te bekijken. Iedereen had het destijds over de geweldige Biatleet Ole Einar Bjørndalen die toen met zijn 4e Olympische Spelen bezig was op 36 jarige leeftijd. Hij stelde echter wat teleur, wist geen een individuele gouden plak te halen. Maar 4 jaar later op zijn 5e Olympische Spelen haalde hij alsnog goud op de sprint afstand, hij was toen 40 jaar en meest succesvol winter Olympiër ooit.

Biatlon (of Biathlon zoals de rest van de wereld het spelt) is een grote sport. De Noren zijn altijd erg goed geweest in deze tak van sport, op zich logisch, zij hebben het uitgevonden. De Duitsers zijn in de breedte ook altijd erg succesvol maar daarnaast is de sport populair in tal van Oost-Europese landen.
Toch is de grootste biatleet van het moment Martin Fourcade een Fransman, hij rijgt zijn wereldbeker overwinningen aaneen en kan zelfs Ole Einar Bjørndalen inhalen.

Wat vind ik zo leuk aan biatlon ?


De combinatie langlaufen en schieten is spannend. Afhankelijk van de discipline (individueel, sprint, achtervolging en massastart) wordt de 'straf' voor misschieten bepaald. Zeker bij individueel, een wedstrijd over 20 km, een misschot is meteen een volle minuut tijd erbij, is goed schieten essentieel.
En dat is lastig als je een hartslag rond het omslagpunt hebt en je je schot moet timen tussen 2 ademhalingen in. (Je ziet de loop van het geweer op en neer bewegen met de ademhaling).
Bij de overige disciplines is het een extra strafrondje laufen, gemiddeld 25 seconden.

Ook voor de kijker is het inspannend, want bij individueel en sprint (10 km! voor de heren), starten de deelnemers (meer dan 100) met een interval van meestal 30 seconden achter elkaar, en is het af en toe moeilijk bij te houden wie nou waar ligt. Op de schietbaan zijn soms tegelijkertijd atleten uit alle 4 de schietrondes bezig.
Je krijgt dan ook een hoeveelheid informatie te verstouwen, niet meer normaal.

Zie dit beeld van de wedstrijd van afgelopen donderdag.
De eerste wedstrijd van het seizoen.
Aan de onder kant staat een uitgebreide informatie balk, essentieel om die bij te houden tijdens de wedstrijd, omdat startnummer 1 al gefinisht kan zijn terwijl startnummer 90 nog moet beginnen. (De individuele wedstrijd is 20 km en duurt iets mee dan 45 minuten per atleet).

Infobalk

Wat zie je allemaal, van links naar rechts:
Shooting 4: Meetpunt tussentijd, dat is nà de schietbaan en eventuele strafrondjes.
Startnummer, naam en nationaliteit van atleet in beeld gevolgd door tijd ten opzichte van de snelste atleet tot dan toe op het gemelde meetpunt. Hier dus Simon Schemp , startnummer 33, heeft nog 54,9 seconden om door tijdmeting schooting 4 te gaan om dezelfde tijd te halen als de koploper van dat moment Kuehn.
Daarachter zie je de schietresultaten van ronde 1, 2 en 3. Schemp heeft tot dan toe foutloos geschoten, vandaar de 3 x nul.
Vervolgens zie je de patroonhouder gevisualiseerd, Schemp heeft van de 5 patronen er 3 gebruikt. En hij heeft 3x raak geschoten want de witte balk met schijven zijn de schietschijven. Hij schiet blijkbaar van rechts naar links, want de 3 geraakten schijven zijn wit. Sommige atleten beginnen in het midden anderen van links naar rechts.
Daaronder zoals je begrijpt de nummer 1,2 en 3 van dat moment, waarbij de nummer 1 altijd in beeld is, maar op plaats van nummer 2 en 3 degene die virtueel achter de atleet in beeld zijn.
Zou Schemp op dit moment 30 seconden achter lopen op de snelste tijd, dan zou hij dus virtueel op nummer 3 liggen, dan wordt waar nu nummer 2 staat (Semenov) 3 Christiansen uitgebeeld en daarachter de nummer 4.
Tot slot de nieuwste info in beeld, ja er komt elk jaar wat bij, het lijkt wat dat betreft wel op schaatsen:
Boven de nationaliteit zie je range entrance, dat is een extra tijdmeting bij binnenkomst schietbaan.
Wordt rood als je trager dan nummer 1 bent. Schemp was 33 seconden sneller dus groen.
Verschillende atleten hebben wisselende tijden nodig voor hun schietbeurt, een goede schietbeurt is laag in de 20 seconden. De info rechtsboven geeft de tijd weer die nodig was voor het eerste schot ( het opbouwen tot rust) gevolgd door de tijd tussen de laatste 2 schoten. Dus Schemp schoot zijn 1e kogel na 15,7 seconden en kogel 3 2.0 seconden na kogel 2 (dat is snel). Hij schoot raak want anders was die 2.0 in het rood uitgebeeld.
Hieronder zelfde info balk na schot 5.
Hij heeft het laatste schot gemist, er staat een geel puntje achter lege plaats 5 patroonhouder, en daarboven is de schottijd van schot 5 in rood afgebeeld.
Er is meteen 1 minuut bij zijn tussentijd opgeteld in plaats van -50.1 staat er nu + 10,1 achter zijn naam. Daarmee ligt hij virtueel 2e maar aangezien het zeker 10 seconden kost om na het schieten door het meetpunt te gaan zal hij bij tussenstand  meetpunt schooting 4 uiteindelijk als 3 komen. Daarna zakte hij nog verder want Martin Fourcade won, uiteraard zou je haast zeggen, de wedstrijd.

Je merkt het, ik ben enthousiast. Ik kan nog meer vertellen over de samenhang van de disciplines, herladen hoe doe je dat en wanneer, de kleur van de startnummer en wat het betekent. Maar volgens mij heb je nu genoeg info en ik wil bovendien de wedstrijden van afgelopen weekeinde nog gaan bekijken.


Brat ik groet u

10 opmerkingen:

  1. Vandaag ging week 2 van het wereldbeker circuit van start met een sprint (7,5 km, 2 schietbeurten) voor de dames. Gele hesdrager Dorothea Wierer won deze met 0,6 seconden voorsprong op good old Kaisa Makarainen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vrijdag 14 december was de Sprint van week 2 voor de heren. Als aanvulling op vorige week, Martin Fourcade won de individuele afstand (20 km 4 schietbeurten) ondanks zijn keuze om laat te starten. De sneeuw was papperig geworden, maar hij won die desondanks. Daarom was het verbazend dat hij de daarop volgende sprint niet verder schopte dan de 27e plaats, en bij de achtervolging is hij na de laatste schietbeurt zelfs uitgestapt.
    Johannes Thingnes Bø won zowel de Sprint als de achtervolging vorige week.
    Deze week begonnen we met een sprint en gele hesdrager Johannes Thingnes Bø won die ondanks 1 misser.
    Martin Fourcade bleef foutloos met schieten maar werd toch 2e. Wellicht een verkoudheidje gehad ?
    Zaterdag de achtervolging. We gaan het zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zaterdag de achtervolging van zowel de dames als de heren.
    Respectievelijk 10 en 12,5 km. 4 Schietbeurten 2 x liggend 2 x staand. Bij de achtervolging starten ze in volgorde en tijd conform de stand van de sprint van afgelopen dagen.
    Bij de dames won Kaisa Makarainen. Bij de heren Fourcade hij bleef foutloos bij schieten en skiede snel. Dat laatste deed Johannes Thingnes Bø ook, maar die verknalde het door 6 missers te plaatsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste lieve brat. ik heb je even je gang laten gaan en dus niet meteen gereageerd. Maar kijk nou eens naar het bovenstaande proza. En probeer het even door de ogen van een buitenstaander te bekijken. We zien een zeer lange post, wellicht de zelfs langste tot nu toe. Plus drie eigen aanvullende opmerkingen. Allemaal over die scandinavische eigenaardige sport bestaande uit langlaufen en schieten. Niet jouw eigen favorieten. want op de ski's heb je nog nooit gestaan, en toen we ooit een pistool (nog wel een Luger Parabellum) door opruimactie onverwacht in handen hadden, wilde jij hem als eerste inleveren bij de politie want "anders herhaalt de geschiedenis zich over dertig jaar weer, Brat'. Ik hoor het je nog zeggen. En om de lezers gerust te stellen: hiet pistool is ingeleverd.

    En dan ben je dus wel zo gefascineerd zijn door die rare Scandinaviers, die je blijkbaar erg bewondert. Ga zelf dan eens een beer schieten. Of een konijn.
    Enfin, ik kan er met mijn hoofd niet geheel bij.
    Maar goed, mede omwille van de lieve vrede: eenieder zijn hobby.
    Ciao, Brat

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gutteguttegut
      Neemt mijnheer Brat eindelijk de moeite om te reageren is het weer zo'n afbraak opmerking.
      Mag ik nog even wijzen op deze reactie mijnerzijds ?

      En lees de gemiddelde krant over voetbal verslagen, ga je ook tegen al die verslaggevers zeggen :"Hey ik zie jou niet voetballen, waarom denk je dat wij willen weten wat jij er van vindt". Beoefen jij de sporten waarnaar je kijkt ?
      Pff

      Ik probeer onze lezers een inkijk te geven in mijn sportziel, en als jij dat niet lezenswaardig vindt nou dan niet.
      Pech gehad.
      brat

      Verwijderen
    2. Hee brat, ja, ik denk dat bijna alle voetbalverslaggevers, vroeger wel eens een balletje getrapt hebben en dat misschien nog wel eens doen.
      Dus: van een biathlon liefhebber had ik een rakere repliek verwacht.
      Maar goed. Ook een biathlon atleet schiet wel eens zijn doel voorbij neem ik aan.
      Dank voor geboden ruime inkijk in je gekrenkte sportziel.
      B.

      Verwijderen
  5. Voor alle liefhebbers die nog zaten te wachten op de estafette wedstrijden van afgelopen zondag, hier een kort gehouden verslag.

    Bij de dames was het erg spannend. Bijzonderheid bij estafette's is dat per schietbeurt er 8 patronen gebruikt mogen worden voor 5 schijven. De eerste 5 zitten in een patroon houder, als je misschiet dan heb je (per schietbeurt) 3 losse patronen, handmatig te laden (een gepriegel met die kou), om alsnog een strafronde te vermijden. Dat herladen kost ongeveer 10 seconden, minder dan een strafronde dus.
    Enfin ik zou het kort houden, maar de Italianen wonnen, het was een prachtige wedstrijd.

    De mannen heb ik helaas niet kunnen bewonderen want bij het afspelen liep de app elke keer vast na de eerste 5 minuten van de uitzending. Maar hier is de uitslag.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat het aantal volgers zo langzaam groeit komt door dit soort oersaaie posts van jou. Tss, tss, tss.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als je van dit soort sportactiviteiten nou eens verslag zou doen in een life post (daarbij meest recente gebeurtenis wel bovenaan graag), dan zou ik het wel lezen ja

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Be careful what you wish fore, it might come true

    BeantwoordenVerwijderen