zondag 15 maart 2020

Nederland - Italië

Hai  Brat

Vreselijk natuurlijk wat er allemaal gebeurt met dat Corona-Virus

Ik volg alles, en probeer de nonsens van de feiten te scheiden.

De vrees is dat NL te weinig doet en Italië gaat volgen.
Dus ik heb deze twee landen eens vergeleken.

Eerst over aantal besmettingen. Zoals de RIVM meldde gaan ze er vanuit dat het virus niet meer te stoppen is alleen maar te vertragen. Heel veel mensen worden niet meer getest dus die aantallen zeggen niet zo heel veel.
En enige wat mij opviel in de cijfers van Italië vergeleken met NL dat ze heel lang op klein aantal zaten, en dat het aantal besmettingen vanaf de dag dat er doden vielen sterk opliep. Er zaten 23 dagen tussen de eerste gemelde besmetting en de eerste overledene in Italië. Op 22 februari waren er 9 besmettingen in Italië en nog geen doden. Op 23 februari waren de cijfers respectievelijk 76 en 2 overledenen. In NL zaten er 8 dagen tussen de eerste besmetting en het eerste sterfgeval. Het aantal besmettingen was op de dag dat we de eerste overledene hadden 128.

Maar goed , zeker de latere cijfers van het aantal besmettingen is niet zo veel zeggend, het zegt meer over hoeveel er getest wordt.

Dan de sterf gevallen.
Hieronder de grafisch uitgebeeld aantal sterfgevallen in Italië cumulatief per dag uitgezet vanaf 23 februari, de eerste dag dat er personen overleden.
Het gaat redelijk exponentiëel omhoog maar vlakt nu iets af.
Wij lopen ongeveer 2 weken achter op Italië. Het eerste corona gerelateerde sterfgeval in NL was op 7 maart.
Hieronder het eerste gedeelte van vorige grafiek met NL erbij.
Dag 1 is de dag dat de eerste sterfgeval te betreuren was. 23 februari voor Italië, 7 maart voor NL.
Wij volgen de curve aardig maar wel met ongeveer de helft aantal doden.
Volgens WHO rapport had Italië op 14 maart in totaal 1268 doden.

Als wij inderdaad de curve van Italië volgen met helft van aantal doden dan hebben wij op 26 maart 600-700 doden. Ik ben benieuwd of dit klopt. Dat hoeft uiteraard helemaal niet. Het kan mee maar ook erg tegenvallen.

Groet brat

Aanvulling om 20:15
Ik heb mijn grafiek uitgebreid met VS Frankrijk en Spanje.
Frankrijk en NL laten zelfde beeld zien.
VS zit tussen ons en Italië in.
Maar Spanje scoort veel hoger dan Italie.
Op dag 10 na eerste dode zitten zij op 120 Italië 52. Als dat door zet gaat Spanje ook heel erg worden.

4 opmerkingen:

  1. Interessant! Vraagje: Ik weet niet of het veel werk is, maar zou je de grafiek ook kunnen maken waarbij je het aantal sterfgevallen deelt door het aantal miljoenen inwoners van het betreffende land? NL zit nu op 1,2 / mln; Italië op 28 of zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Overigens... je kent ongetwijfeld ook die grafiek met twee bulten. De eerste, als we niets doen, gaat door het plafond van zorgcapaciteit. De tweede is de platgewalste, uitgesmeerde bult, die onder de lijn van maximaal beschikbare zorg blijft.
    Op zich staat geloof ik wel vast dat zeg 60 % van de populatie besmet zal raken (dat zegt het RIVM ook); het gaat er vooral om wanneer. als er veel contacten zijn gaat het onbeheersbaar snel, maar als er helemaal geen contacten zouden zijn dan is het wachten op het moment dat het opeens gaat lopen.
    Ik zag een filmpje van een Engelsman die zoiets illustreerde met een fles die een flink gat heeft op 3 cm vanaf de bodem. Hij giet hem vol water (het water staat voor aantallen ziektegevallen die zorg nodig hebben). Uitstromend water staat voor afgehandelde gevallen. Overstromend water staat voor het teveel aan zorgvragers die dus geen zorg krijgen (en dood gaan). En nu komt het: als de isolatie een tijdlang perfect zou zijn (en er geen of weinig water in de fles gegoten wordt) loop je het risico dat het opeens op gang komt. Met andere woorden: vanuit epidemie-beheersing wil je een gestage stroom van besmettingen hebben. Het gaat er om om die 60 % die besmet gaan worden, beheersbaar door de molen te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die laatste opmerking is zeer interessant. Het meest ideaal bereik je dus je besmettingsgraad met een constante stroom zeg je. Daar zou een gemiddeld aantal doden per dag bij horen.
      Zeg dat we over 2 jaar die 60% halen, en dat de mortaliteit op 1% ligt, dat betekent 2 jaar lang elke dag 143 doden.
      17,4 miljoen * 60% * 1% / 2 * 365.
      Nou maar hopen dat die mortaliteit lager is of wordt. Hoewel dat nog niks zegt over de ratio ziekenhuisopnames - besmettingen en dat is uiteraard de bottleneck

      Verwijderen
  3. Ik bekijk elke dag de situatie rapporten van de WHO. Die cijfers lopen altijd wat achter. Vandaag 17 maart is er het rapport dat situatie van 16 maart weergeeft , maar 's ochends. Daar staan dus de cijfers die het RIVM bekendmaakte op zaterdag: 8 nieuwe doden 20 in totaal.
    Bij de cijfers van de VS zijn nu al paar dagen geen doden erbij, het staat daar op 41. Maar omdat de cijfers wat vertraagd zijn probeer ik ook andere bronnen. De NYT houdt het continue bij en dit weekeinde is het aantal doden gestegen van 41 naar 86. Dat ging echter geleidelijk. Vorig weekeinde probeerde ik ook de cijfers te krijgen van de VS maar toen was het CDC (Central of Disease Control) dicht in het weekeinde, of publiceerde geen cijfers. Vermoedelijk is dat de reden voor 3 x score 41 in de situatie rapporten.

    BeantwoordenVerwijderen