zaterdag 7 maart 2020

Trump versus het coronavirus

Hai Brat,

In reactie op jouw laatste reactie op mijn vorige post.

Ik ben benieuwd of het corona virus het waterloo van Trump inluidt.
Als je naar de cijfers kijkt lijkt het in de VS nog mee te vallen. 250 besmettingen wordt er nu gemeld in de NRC. Situatie rapport 46 van de WHO zegt 148 met een dodental van 19. Echter men zegt ook dat het aantal besmettingen in de VS veel hoger liggen omdat er een ontzettend tekort aan testen is, en omdat CDC (Center of Disease Control) in eerste instantie uiterst strenge regels uitgaf wanneer iemand te testen.
Als je daarbij bedenkt dat betaalde ziekteverlof dagen nauwelijks bestaan in de VS, en dat veel Amerikaanse werknemers niet verzekerd zijn, dan voel je op je klompen aan: er lopen mogelijk veel besmette mensen rond die niet mee (kunnen) werken aan isolatie.
Ik voorspel (lekker makkelijk) dat het aantal besmettingen ontzettend snel zal oplopen. Trump speelt volgens Arjen van de Horst met vuur. Het wordt mooi verwoord in dit artikel van de New York Times. In dat artikel wordt onder andere de aanpak van autoritaire landen versus democratische landen vergeleken. Autoritaire landen kunnen makkelijk hele steden afsluiten (Wuhan China) of in 10 dagen een ziekenhuis uit de grond stampen. (Hoezo bezwaar aantekenen tegen overheidsbeleid). Maar autoritaire landen verhullen vaak aantal zieken en doden (China in het begin, Iran vermoedelijk). Democratische landen zijn er veel beter dan autoritaire landen in, om een op feiten gebaseerd beleid te hanteren, en in het delen van de waarheid met het publiek. Niet-democratische samenlevingen beperken vaak de informatiestroom en vervolgen waargenomen critici.
En dan komt het klapstuk, Trump verenigt de slechte kanten van de democratie met die van autoritaire landen. Hij ontkent/bagatelliseert het gevaar en doet nou niet bepaald aan adequate feiten verstrekken.

Als het coronavirus komend halfjaar om zich heen slaat in de VS dan zou dat wel eens invloed kunnen hebben bij de presidentsverkiezingen. Ik hoop niet dat het coronavirus een pandemie wordt, maar als het Trump omver haalt....

2 opmerkingen:

  1. Ja brat, we gaan wellicht meemaken wat ik alleen uit films ken: triage. Het sorteren van patiënten waarbij het uiteraard gaat om ernst. T1: acute gevallen, onmiddellijke hulp nodig (meestal binnen 2 uur); T2: zeer ernsti g, binnen 6 uur helpen; T3: kan wachten of kan via huisarts; T4: redeloze gevallen. Praktijken die je normaal alleen in oorlogen of bij grote rampen zoals aardbevingen ziet. De IC-artsen in Italië schrijnen behoorlijk in paniek te zijn omdat de capaciteit bijna opgesoupeerd is. Heftig hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry voor de taalfouten in bovenstaande reactie mijnerzijds. Ernsti g moet zijn ernstig; redeloze: reddeloze; schrijnen: schijnen.

      Verwijderen