Ha Brat,
De laatste tijd wordt er regelmatig gediscussieerd over voor- en nadelen van zomertijd en wintertijd en het daarvoor noodzakelijk verzetten van de klok.
Dit omdat de Europese Commissie besloten heeft het verzetten van de klok af te schaffen. En omdat we in de keuze vrij worden gelaten hebben we straks, vrees ik, een EU met allemaal verschillende tijdzones. Geen goed idee.
Het probleem zit hem in het feit dat de nadelen en voordelen zo goed herkenbaar zijn. Veel mensen hebben last van het verzetten van de tijd. Maar bijna iedereen geniet van de lange zomeravonden en wil niet dat de het in de winter nog langer duurt voordat de zon op is.
Als ik moet kiezen tussen
1) Het zo laten
2) Altijd wintertijd
3) Altijd zomertijd
Dan heb ik een lichte, met nadruk lichte, voorkeur in bovenstaande volgorde.
Maar volgens mij kan het beter.
Wat als we van 1 tot 30 maart de dag 2 minuten inkorten (daglengte 23 uur en 58 minuten, de klok verspringt om 02u00 naar 02u02).
En van 1 tot 30 oktober de dag 2 minuten verlengen (daglengte 24 uur en 2 minuten, de klok verspringt om 02u02 naar 02u00).
Na 30 dagen zijn we in maart van winter naar zomertijd omgeschakeld (30 x 2 = 60 minuten) en in oktober vice versa.
Dan hebben we het beste van 2 werelden, lange zomeravonden, geen extreem donkere winterochtenden. Zomertijd en Wintertijd zoals nu. En geen merkbaar schakelen. Want 2 minuten per dag dat merk je niet.
Ik weet het, dit lijkt in eerste instantie een idioot idee, maar toch lees verder.
Mijn voorstel lijkt complex, maar in de praktijk zal men er weinig van merken. De meeste mensen gebruiken namelijk elektronische klokken en veel van die klokken worden automatisch gesynchroniseerd. Een aantal wordt gesynchroniseerd met de atoomklok via het DCF77 signaal.
Anderen halen de tijd via internet. (smartphones !) Deze klokken hoef je nooit gelijk te zetten, ook niet bij de het huidige zomertijd-wintertijd systeem en ook niet in mijn systeem. (zo doen ze dat ook met schrikkelsecondes)
Dan zijn er elektronische klokken die accuraat lopen omdat ze gekoppeld zijn aan de wisselspanningsfrequentie van het elektriciteitsnet. Deze moet je in het huidige systeem wel verzetten, maar bij mijn voorstel hoeft dat ook niet. Afgelopen voorjaar waren deze klokken toch opeens achter gaan lopen ten gevolge van een geschil tussen Kosovo en Servië (klik). Dit kwam omdat de frequentie van de wisselspanning iets onder de 50 Hz lag, en daardoor liepen de klokken te traag. Dat kunnen we dus ook bewust doen. En daarmee de klokken synchroniseren.
Hebben andere apparaten daar dan geen last van hoor ik je vragen. Dat weet ik niet, maar aangezien van het voorjaar alleen vermelding werd gemaakt van het achterlopen van de klokken (en het te snel lopen nadat het geschil was bij gelegd) denk ik van niet.
Kortom ik denk dat zeker 95% van onze klokken en tijdaanduiders dit probleemloos kunnen.
Die overige 5% zijn goedkope batterijklokken of mechanische gevallen die je toch regelmatig moet bijstellen omdat ze te snel of te langzaam lopen.
Met mijn voorstel glijden we langzaam, zonder dat je het echt door hebt, van winter naar zomertijd en andersom. Niemand die er last van heeft. Het vergeten van zomer of wintertijd ingaan, en daardoor een uur te laat of te vroeg, is er ook niet meer bij. Ideaal toch?
Bovenstaande moeten we uiteraard wel in EU verband doen.
Groet brat.
Brat nog een aanvulling,
BeantwoordenVerwijderenIk kwam op het idee voor deze post omdat ik een enquête van de NRC over zomertijd en wintertijd invulde. Ik heb daar ook meteen een link naar deze post gedropt, als ze die nou op hun site publiceren ....
En verder was ik zo in mijn nopjes over mijn idee, dat ik het meteen naar de Europese Commissie heb gestuurd.
Groet
brat
Ik vind het grandioos.
BeantwoordenVerwijderenBrat
Hoi brat, ik heb er vandaag nog verder over nagedacht. Ik blijf het een goed idee vinden.
BeantwoordenVerwijderenOok goed dat je het bij de EU hebt aangekaart.
Al zal hun reactie zijn: daar gaan wij niet over. Juncker heeft immers in zijn State of the Union speech, of in een andere speech, aangegeven dat de keuze inzake tijdzones aan de lidstaten is. Daar weer over nadenkend: dat zou nou juist bij uitstek een onderwerp voor de Unie zijn. Die sluwe Juncker. Hij zegt van een tamelijk onbelangrijk, maar wel evident continentaal onderwerp, de te hanteren tijdszones, dat dit voor elke lidstaat afzonderlijk is.
Ik denk: omdat hij hoopt dat ze er een potje van maken. Een lappendeken van tijdzones. Zodat daarna elke Europeaan denkt: waarom regelt de EU dat niet?
Resultaat: meer bestaansrecht en draagvlak voor de EU.
Maar hoe dan ook: jouw idee is en blijft mooi.
Brat
Brat, ik ben bovenstaand idee aan het promoten, DWDD en NOS redactie het voorgelegd.
BeantwoordenVerwijderenTot op heden geen resultaat. Wellicht kun jij jouw netwerk ook nog inzetten.
Groet
brat
brat, Ik heb het ook aan de redactie van de Volkskrant gestuurd. Die hadden vandaag (zaterdag) veel aandacht voor de kwestie zomertijd/wintertijd.
BeantwoordenVerwijderenOverigens zag ik dat het bestand van volgers met 25 % gegroeid.
daarom op deze plaats een warm welkom voor dhr. of mevr. Piggy Lover. Ik sluit zeker niet uit dat deze naam op echte liefde is gebaseerd, en dus geen culinaire basis heeft.
In elk geval nodig ik P. Lover van harte uit om ons actief van commentaar te voorzien.
Brat.
Kleine zelfcorrectie: het volgersbestand is van 3 naar 4 gegaan, dus groei van 33 %.
BeantwoordenVerwijderenBrat ik heb alle fractievoorzitters aangeschreven. Ik heb de mail op een aparte pagina gezet van dit BLOG, en een link daarnaartoe geplaatst in rechter kolom.
BeantwoordenVerwijderenIk ga daar ook alle reacties plaatsten.
Groet brat